Aer nou

Fiecare dintre noi avem însurubat in cap un mic dracusor setat pe taiat elan si entuziasm, sadit frica si indoiala, aruncat presupuneri si critici. Ala de-ti soptea rautacios la ureche de mic “nu poti!”, “nu stii!” sau poate cel de-ti demola intreaga persoana si te vedeai incapabil de a mai actiona cumva, nesigur si singur.
Eu cred ca aici sta secretul succesului: in a folosi nestingherit entuziasmul in mod constructiv. In a te lasa purtat de valul ala si a nu incerca mereu sa-l imblanzesti, sa te-mblanzesti.

Se spune ca analizand prea mult lucrurile le omori. Si asa e.
Imi amintesc cat de mult am ras dupa ce m-a izbit intr-o vara un ditamai valul in fata. Asta dupa ce intrasem precaut in mare, cu frica mea de apa de-o mana si cu nisipul abraziv in talpi. Si nu as fi ales nicicand de bunavoie sa ma arunc in valul ala, daca nu m-ar fi lovit el primu-n cap. Si surpriza aia a declansat bucurie. Am observat ca asta ma face pe mine fericita: surpriza. Ce stiu, planific, calculez ma lasa rece. Adu-mi un caine, un om bun, chiar si necunoscut, o carte noua, film bun, situatie noua spontana si sunt sanse mari de averse de fericire. Lucrurile astea nu permit samantei de indoiala si frica sa evolueze, sa creasca in noi, ci le opresc. Macar pentru putin timp, ne ofera sentimentul ca viata din afara noastra e frumoasa si noua. Si neprevazuta, si riscanta si dureros de surprinzatoare, dar ca asta ne umple de fapt.
Si e necesar sa mai deschidem, din cand in cand, ferestrele sufletului pentru a permite aerului proaspat sa ne revirgoreze mintea si ideile, sa ne scuture fricile.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s