”I make myself rich by making my wants few.” (Henry David Thoreau)

atunci cand ne intrebam unde ni se duc banii ar trebui sa constientizam ca ei toti se duc pe dorinte. pe micile noastre dorinte nevinovate: fie ca sunt lucruri, alimente, servicii, vicii. platim pentru confort, pentru gust, pentru frumos, pentru statut. suntem prea saraci pentru a face alegeri ieftine, pentru ca mai ales astea ne costa cel mai scump adeseori.

l-am citat pe Thoreau pentru ca puncteaza foarte limpede o solutie simpla si totusi complicata. trebuie sa invatam sa ne imbogatim pe interior, nu pe exterior. sa incetam sa ne mai bucuram si consumam atat pentru lucruri si sa cautam mereu Experienta (”nu te bucura de carte, bucura-te de citit”). trebuie sa incetam sa ne focusam pe lucrurile pe care ni le dorim si sa ne concentram pe cele pe care le avem deja. sa le folosim la maximum. sa ne exploram propriul nostru potential, inainte de a ne cauta noi hobby-uri.

spre exemplu, ma gandesc ca ar trebui sa termin naibii de citit toate cartile pe care le am in casa, inainte de a-mi cumpara altele noi. se aplica asta si la capitolul cosmetice, mancare, haine (OMFG)..ar trebui sa le folosesc si consum intai pe alea, inainte de a-mi dori mereu altele noi. pentru ca mereu o dorinta noua se naste in mine inainte de a ma bucura de vechea dorinta implinita.

dar ce ne facem cu dorinta aia ce staruie si clipoceste portocaliu in cap, precum o fereastra de messenger minimizata? unde o punem? de unde inchidem fereastra? dorinta aia ce te convinge, in cele din urma, sa cedezi. sa cumperi, sa consumi. sa te simti apoi vinovat, secat, sarac. cica solutia ar putea fi sa iti faci o lista a dorintelor, pe care ti le notezi punctual, cu scris tremurat, pe fiecare in parte. in momentul in care o plasezi pe hartie, ti-o scoti automat din cap. stii ca e acolo, ”in siguranta” si ca vei putea reveni oricand la ea. ulterior, poti consulta Hartia Dorintelor si de cele mai multe ori, dorinta se estompeaza pana la anulare.

simplu, nu? ..:)

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s